Algemeen
De Vereniging Best Voedsel is opgericht in september 2021. In de statuten staan de volgende doelstellingen.
De vereniging heeft ten doel:
- Het stimuleren van lokaal en duurzaam produceren van voedsel;
- Het stimuleren van het consumeren van lokaal en duurzaam geproduceerd - voedsel;
- Het daarmede beperken van vervoerskosten en uitstoot naar lucht, bodem en - water en het verliezen aan grondstoffen te minimaliseren;
- Het bijdragen aan een omslag naar duurzame voedselproductie en landbouwsystemen zowel in onze eigen gemeente als in ons eigen land;
- Het bijdragen aan de vitaliteit van de lokale gemeenschap;
- Het stimuleren van een gezonder en beter leven voor mens en dier door kennisuitwisseling op het gebied van verbouwen en produceren, oogsten, bewaren en bereiden van voedsel en al hetgeen te doen dat daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
- De Vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door met haar leden en namens haar leden overeenkomsten te sluiten met toeleverende bedrijven.
- De Vereniging heeft niet ten doel het maken van winst.
- Als eerste stap wil Best Voedsel een distributieketen opzetten die de inwoners van Best en omgeving voorziet van gezond duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. Dat doen we door het inrichten van een lokaal distributiepunt in Best. Inwoners kunnen via het Internet hun bestelling doen en deze dan later bij het distributiepunt afhalen.
Het Bestuur
Om ons initiatief handen en voeten te geven hebben we een Vereniging opgericht. Dit ook op advies van Voedsel Anders, een landelijke organisatie die dit soort initiatieven ondersteunt. We hebben statuten en een eerste bestuur van 2 leden. Dat zou best wat uitgebreid kunnen worden, dus als jij nog mensen weet die daar een rol in zouden willen spelen: geef het ons door. Misschien wil je de statuten lezen; ook dat is mogelijk.
De drie huidige bestuursleden zijn Diny van de Loo, Nico van den Berg en Jan Willem Slijper. Hieronder stellen zij zich voor. Het bestuur komt één keer In de twee weken op dinsdagmiddag bij elkaar. Zou je daar een keertje bij willen zijn? Dat kan, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Diny van de Loo, leuk kennis te maken
Mijn naam is Diny van de Loo. Via mijn werk bij SNS in Best, ben ik in contact gekomen met Best Duurzaam. SNS wil graag een steentje bijdragen en klanten laten kennis maken met verduurzamen van de woning. Diverse jaren organiseren wij samen met Best Duurzaam een onderdeel van de landelijke “Duurzame Huizenroute”. Hoewel ik niet op de hoogte ben van de agrarische sector en de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam voedsel, wil ik mij er wel in verdiepen. Ook wil ik als bestuurslid de inwoners van Best kennis te laten maken met de lokale voorziening van duurzame producten. Er is achter de schermen al hard gewerkt om een en ander in gang te zetten. Daar ben ik enthousiast over.
Nico van den Berg, leuk kennis te maken
Mijn naam is Nico van den Berg en penningmeester van Best Voedsel. Sinds 2015 ben ik gepensioneerd. Na mijn afstuderen aan de WUR Dierwetenschappen ben ik 40 jaar werkzaam geweest bij Helicon Opleidingen. Het verzorgen en aansturen van lessen, workshops en trainingen op het gebied van veehouderij en agrarisch ondernemerschap in het veehouderijberoepenveld was mijn specialisme. Binnen deze functie was ik ook auditor examinering en medewerker CITO. Duurzaamheid in de sector was altijd voor mij een item. Afstand verkleinen, verbinden en kennis delen van (lokaal) producent en consument vind ik belangrijk. Best voedsel kan hierin een bijdrage leveren.
Algemene gegevens
- Naam: Best Voedsel
- RSIN: 86019614