24-11-2022 | Avondje Duurzaam: Thema water en klimaatverandering in de tuin
Donderdag 24 november organiseerde de werkgroep Water van Best Duurzaam, in samenwerking met de Protestantse kerk Best, Oirschot en de Beerzen en waterschap de Dommel, een informatie-avond over hoe inwoners van Best verstandiger om kunnen gaan met water
De belangstelling was groot, ruim 60 mensen waren aanwezig bij de presentatie van Marije van Schelven, planadviseur van Waterschap de Dommel.
16-11-2022 | Algemene Leden Vergadering (ALV)
Het was goed om elkaar weer eens bij te praten over de recente ontwikkelingen binnen de vereniging en vooruit te kijken naar het komende jaar.
Deze keer in de sportieve en informele setting van het clubhuis van de hockeyclub MHC Best.
Hier vind je het concept verslag van deze bijeenkomst.
En de goedgekeurde notulen van de vorige ALV van 14 april 2022.
5-11-2022 | Duurzame Huizenroute
Ook dit jaar organiseerde Best Duurzaam weer een duurzame huizenroute.
Dankzij de inzet van onze duurzaamheidsadviseurs zijn er ieder jaar weer nieuwe adressen om te bezoeken, zowel als een aantal huizen die al eens eerder meededen.
De bezoekers van de Duurzame Huizenroute werden ontvangen in de Lidwinakerk met soep en broodjes. Dank aan de vrijwilligers van de Lidwinakerk voor de warme gastvrijheid!
Bart Hoekstra gaf uitleg over wat er te zien is in de verschillende woningen. In verband met de onrust op de energiemarkt heeft Bart ook een uiteenzetting gehouden over de energierekening, wat kunnen we in 2023 verwachten? Hij liet voorbeelden zien van de kosten de diverse duurzaamheidsmaatregelen en de besparing die je er mee kan bereiken. Hij onderstreepte het belang van het nemen van maatregelen om gasverbruik te reduceren, maar attendeerde op het belang van voldoende zonnepanelen op je dak om het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp te compenseren.
Het Regionaal Energieloket kan je helpen met de het maken van een op maat gemaakt plan voor jouw woning. Kijk hoe het stappenplan werkt voor jouw type en bouwjaar van de woning.
Door een gesprek te hebben met huiseigenaren die al voorgegaan zijn in de verduurzaming van de woning, konden de bezoekers zich informeren en leren van de ervaringen. Het is goed om te horen war er goed gegaan is, maar ook wat er niet zo goed ging. Zodat je betere plannen kan maken voor je eigen situatie.
Met dank aan alle huiseigenaren die hun vrije middag ter beschikking stelden voor dit evenement!
Hier kun je presentaties downloaden.
Over de energieprijzen en de info over de huizen
Over het Regionale Energieloket.
5 -11-2022 | Subsidie van de Gemeente Best voor aanschaf regenton
Mede dankzij de inzet van de werkgroep water, heeft de gemeente toegezegd een subsidie te gaan geven voor het plaatsen van regentonnen in de tuin.
De details hierover worden binnenkort bekend gemaakt door de gemeente op de website.
Uiteraard houden we u op de hoogte
30-09-2022 | Het Plukbos Best krijgt steeds meer vorm.
Na de voorbereiding in 2021, is het Plukbos maart 2022 aangeplant door een grote groep vrijwilligers op de hoek Zwaanvelden – Prinses Margrietlaan. Er is gekozen voor een breed assortiment van bomen, struiken en planten, die allemaal eetbaar zijn/ te gebruiken in de keuken. Ook de jeugdraad was present bij het aanplanten. Inmiddels zijn we een half jaar verder en hebben we een heel droog voorjaar en een warme en droge zomer achter de rug. Hoe staat het ervoor met het eerste Plukbos in Best? Is er al geoogst?
Mies Herweijer (Plukboswachter): “Deze plek was eerst een grasveld en dit eerste jaar hebben we hard gewerkt om het gras (blijvend) weg te halen, zodat de bomen, struiken en planten konden gaan groeien. Het gras is eerst gewied en vervolgens hebben we het gras bij de planten laten drogen als mulch. We hebben ook groenbemester toegevoegd, zoals bv. bijenvoer en incarnaatklaver.”
Fijne samenwerking met gemeente Best
Het droge voorjaar en zomer heeft ons uitgedaagd, want er was veel extra water nodig. Doordat we te maken hebben met jonge aanplant is het wortelstelsel nog in ontwikkeling. Voldoende water is belangrijk om te voorkomen dat de jonge plantjes verdrogen. De medewerking met de gemeentewerf om de waterton te vullen was fantastisch. Wij zijn door de medewerkers van de gemeente goed ondersteund en hebben regelmatig contact. Om de grond bij de planten, bomen en struiken natter te houden heeft de gemeente houtsnippers geleverd. Met de snippers bedekken we de grond om uitdrogen te verminderen. Dit werkt goed.
Het Plukbos als ontmoetingsplek
Het Plukbos is een plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten; met elkaar bezig zijn in de natuur. Regelmatig stoppen wandelaars en fietsers om een praatje te maken en te vragen hoe deze plek is ontstaan. Voor de vrijwilligers van het Plukbos Best is er een app-groep waarin we praktische informatie met elkaar delen. Wanneer gaan we aan de slag? Welke planten kunnen we oogsten? Op welke manier kunnen we de groenten en kruiden gebruiken, etc. Er zijn vrijwilligers die door de weeks in het Plukbos Best werken en een groep die in het weekend werkt. We hebben alle perken een naam gegeven, zodat je kan vertellen waar je gewerkt hebt en waar onderhoud nodig is. Er is veel vrijheid; ieder kan een tijdstip kiezen dat hem of haar schikt.
Over ‘de oogst’ van Plukbos Best
Gedurende het hele seizoen heeft het Plukbos iets te bieden. In mei groeiden de bosaardbeitjes en de vlierbloesem mooi. De andere maanden bloeiden de rozemarijn, bieslook, daglelie, majoraan, de citroenmelisse, de verschillende soorten munt, de bergamot en bonenkruid en kleine pimpernel. Een groot succes waren de aardappelen en de rammenas. De bessenstruiken (rode en kruisbessen) hebben gebloeid, maar hadden het eerste seizoen nog weinig bessen. De verwachting is dat de komende jaren de oogst flink zal toenemen als de planten allemaal goed zijn aangegroeid. Kom gerust een keer kijken, dan laten we het zien en met een beetje geluk kun je meteen proeven!
Mocht je interesse hebben om mee te doen, er is altijd plaats voor extra vrijwilligers!
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zien je graag!
19-05-2022 | Bezoek textielsorteercentrum het Goed
Circulariteit is een onderwerp waar Best Duurzaam de komende periode meer aandacht aan wil besteden. Daarom hadden we op onze ALV ook Ad Vogels, regiomanager van het Goed uitgenodigd om een verhaal hierover te vertellen. Als vervolg hierop hebben Annemarie Dekker, Paul Vos en Jan Willem Slijper het textielsorteercentrum in Schijndel bezocht. Hier worden alle tweedehandskleren die het Goed, naast gemeente Best, ook uit de verder regio ontvangt, gesorteerd, geprijsd en verzonden voor de verkoop naar alle het Goed vestigingen in de regio. Jaarlijks wordt in Schijndel nu zo’n 1,2 miljoen kilo textiel verwerkt. Door de bijdrage van de textielcontainers o.a. uit de gemeente Best biedt het textielsorteercentum dan ook aan zo’n 130 mensen werk. Zo’n 90% van hetgeen binnenkomt is herbruikbaar voor product of materiaal hergebruik. Ad vertelde zelfs zo’n 8% van wat in de winkel komt nog nooit gedragen is, de originele labeltjes zitten er dan nog op!
Ook hebben we het gehad over een Circulair Ambachtscentrum (CAC). Een samenwerkingsverband tussen diverse partijen waaronder de sociale werkgelegenheid, onderwijs, milieustraat en ondernemers om materiaal-en product hergebruik te bevorderen binnen de circulaire economie. Veel van de ons omringende gemeentes zijn ermee bezig alleen Best nog niet. Maar binnenkort hebben we een nieuw college: dus wie weet.
26-3-2022 | Plantdag vaste planten voor plukbos Heivelden
Het plukbos wordt steeds mooier! Na de aanleg van de paden, het planten van de bomen, de struiken en de heg, volgt 26 maart de laatste fase. Op die dag zullen vele vaste planten aangeplant worden. Kom je helpen of kijken naar het eindresultaat? Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
24-03-2022 | Avondje Duurzaam Warmtepompen
De grote zaal van het Tejaterke was al bijna te klein voor de enorme opkomst afgelopen donderdag 24 maart voor de uitleg over warmtepompen.
Meer dan 150 belangstellenden kwamen naar ons "Avondje Duurzaam" en konden vragen stellen aan onze duurzaamheids-adviseurs.
De presentatie van deze avond kan je vinden via deze link: Presentatie
19-3-2022 : Landelijke Opschoondag, doe jij ook mee?
Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer zover: de Landelijke Opschoondag. Tijdens deze opschoondag geven we ons kikkerlandje een schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval voor een fijne & schone(re) buurt!
Iedereen kan meedoen aan de Landelijke Opschoondag: individuen, sportverenigingen scholen, buurtverenigingen etc. De gemeente zorgt voor alle benodigde opschoonmaterialen en fantastische prijzen in de Afvalbingo.
Doe jij ook mee?
23-2-2022 : Best Duurzaam levert bijdrage aan Heerbeeckweek 2
Duurzaamheid krijgt nadrukkelijk de aandacht tijdens de Heerbeeckweek 2
Best Duurzaam verzorgt gastlessen in samenwerking met Het Goed en de Tuin van Best
Het thema van Heerbeeckweek 2 is ‘de geschiedenis ligt op staat’. Leerlingen maken kennis met de industriële revolutie en het vele goeds dat de industrialisatie ons gebracht heeft. Echter, tijdens de week is er nadrukkelijk ook aandacht voor de schaduwzijde van deze ontwikkelingen. Wat is de impact van ons gedrag op o.a. de natuur, de biodiversiteit, de aarde? En, wat kunnen we zelf doen om ook voor de toekomstige generaties een fijne leefomgeving veilig te stellen. De Tuin van Best, Het Goed en Best Duurzaam verzorgen samen een aantal gastlessen hierover tijdens Heerbeeckweek 2.
Industrialisatie van de landouw
Jan Vroomans (De Tuin van Best) schetst de geschiedenis van de landbouw o.a. de naoorlogs industrialisatie en de impact hiervan op natuur, milieu en landschap. De leerlingen brengen een bezoek aan de Tuin van Best en leren dat eten uit de buurt en van het seizoen de toekomst heeft: de korte keten landbouw.
De vervuilende kledingindustrie; werkbezoek aan het Goed
Jan Willem Slijper, Gaya Becker en Annemarie Dekker (Best Duurzaam) verzorgen gastlessen over de impact van ons gedrag, over vergelijkingen tussen duurzaamheid vroeger en nu, en over de impact van kleding. Juist de kledingindustrie is erg vervuilend: Gaya vertelt o.a. dat 1/3 van de gemaakte kleding nooit gedragen wordt en voor afval wordt versnipperd, gedumpt. Om dit alles concreet te maken, brengen de leerlingen ook een bezoek aan Het Goed; daar vind je heel veel leuke kleding en mooie spullen die een tweede kans krijgen. Door de levensduur van spullen te verlengen, gebruikte kleding kopen, zijn we echt duurzaam bezig!
Leerlingen van nu zullen zonder uitzondering in hun verdere leven te maken krijgen met duurzaamheid; fijn dat er tijdens de Heerbeeckweek ook nadrukkelijk aandacht voor is!
13-02-2022 : Werkgroep Water
Best Duurzaam start met een nieuwe werkgroep: slim bezig zijn met water. In de loop der tijd is Best Duurzaam doorontwikkeld naar een vereniging met activiteiten over het thema duurzaamheid in de volle breedte.Denk o.a. aan wonen, voedsel, een groene omgeving (Plukbos) en schone lucht. Nu breiden we de activiteiten uit met een werkgroep Water.
Klimaatverandering en water; een klimaatadaptief Best
We hebben de afgelopen jaren vaker lange, droge periodes gehad, maar ook periodes met zeer intensieve regenval, zoals Zuid-Limburg helaas ondervonden heeft. De kans op een overstroming in Best is niet groot, maar doordat steeds meer grond verhard wordt door bebouwing en bestrating, stroomt veel kostbaar regenwater ongestoord het riool in. Dat kan slimmer! Ook in Best!.
De klimaatverandering vereist een nieuwe manier van omgaan met (regen) water. De werkgroep Water richt zich met name op bewustwording, voorlichting en voorstellen hoe verstandiger om te gaan met water, zowel in natte als in droge periodes.
De eerste stap is een speciale pagina op de website van Best Duurzaam waar al veel informatie verzameld is over dit thema; helder is dat iedereen een steentje kan bijdragen.
Samenwerking ligt voor de hand om krachten te bundelen, immers inwoners kunnen meedenken en participeren.
Ook dit is een van de speerpunten van de werkgroep Water van Best Duurzaam.
Meehelpen?
De werkgroep heeft al 4 leden: Carmen Ekas, Leo Robben, Huib Maassen en Hetty Otten. Enthousiast geworden, wil jij ook meedoen? Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
5-10-2021: Verslag van Avondje Duurzaam: Energietransitie; Illusie of Kans?
Best Duurzaam organiseerde 28 september jl een paneldiscussie met experts uit Best en regio
Bekijk de volledige presentatie en de daaropvolgende panel-discussie via de onderstaande opnames:
Het programma: link
Maarten van Andel: ‘Bewoners spelen de hoofdrol’
19-07-2021 : Vragenlijst gemeente Best over aardgasvrij
We hebben het er al een tijdje over: in 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. Dat is nogal wat! Daarom willen we weten wat u belangrijk vindt bij de overstap naar aardgasvrij wonen en werken.
Met een vragenlijst wil de gemeente Best ophalen hoe u denkt over energie besparen en de overstap naar aardgasvrij. Wat heeft u nodig? Hoe wilt u betrokken zijn? En wat zijn uw zorgen?
De resultaten gebruiken we voor het opstellen van de Transitievisie Warmte en de plannen die daar uit volgen. In dit plan komt te staan hoe we in de toekomst de overgang naar een aardgasvrij Best het beste kunnen aanpakken. Samen met u bepalen we wat we hierbij nodig hebben. Laat uw mening horen over aardgasvrij! En vul de vragenlijst van de gemeente in op www.startvragenlijst.nl/best. Dat kan tot 28 juli.
14-07-2021: Transitievisie Warmte – de gemeente Best van het aardgas af:
In 2021 moet elke gemeente beschikken over een Transitievisie Warmte. Hierin staat wanneer welke wijken of buurten voor 2030 van het aardgas af gaan en welke warmtealternatieven nodig zijn.
De technische werkgroep van Best Duurzaam heeft over de transitievisie warmte nagedacht en een advies geformuleerd. Dit advies is geformuleerd op grond van:
- praktijkervaring door de uitgevoerde Duurzaam Wonen Adviezen van afgelopen jaren,
- de aard van de bebouwing en de isolatiewaarde van de woningen in de diverse wijken in Best,
- ervaringen elders: zie ook dit artikel in de NRC
Lees hier het standpunt van de werkgroep techniek van Best Duurzaam:
01-07-2021: Best Aardgasvrij in 33 vragen:
Dit zijn de antwoorden op de vragen die gesteld werden tijden het seminar van Best Duurzaam samen met de Gemeente Best over het thema Best Aardgasvrij
Via deze link kom je op een Youtube playlist:
30-6-2021 | Enquete Isolatie gesloten!
Op 30 juni is een oproep op de voorpagina van Groeiend Best geplaatst waarin aan Bestenaren gevraagd wordt om deel te nemen aan een enquete over isolatie. Deze oproep is geplaatst n.a.v een persbericht dat begin juni is aangeleverd door ons. Helaas is dit bericht met vertraging in Groeiend Best geplaatst. Vervelende consequentie is dat de enquete inmiddels gesloten is; de studente is inmiddels bezig met de verwerking van de resultaten.
Onze excuses voor dit ongemak. Dank dat u interesse toonde om de enquete in te vullen!
7-6-2021 | Lokaal Duurzaam Voedsel, bestuurders en vrijwilligers gezocht
Eindelijk is het zover! We gaan in Best van start met een ‘Buurtmarkt’: een distributiepunt voor lokaal geproduceerd Duurzaam Voedsel. Tenminste … als we voldoende mensen vinden die dit initiatief met raad en daad willen ondersteunen.
Steek jij graag de handen uit de mouwen en wil je meehelpen zo’n Buurtmarkt te realiseren? Lees dan verder want dan is hier je kans!
Lees verder onder de knop https://bestduurzaam.nl/eten
7-6-2021 | Oproep enquête Isolatie door TU/e in samenwerking met Best Duurzaam
Isolatie is de beste maatregel om energie te besparen. De keuze van de juiste isolatie is echter niet eenvoudig. De TU-Eindhoven werkt samen met Best Duurzaam aan een onderzoek. We willen graag weten hoe mensen tegen verschillende soorten isolatiemaatregelen aankijken. Wat vinden ze wel en wat vinden ze minder of niet zo belangrijk.
Julia Kaltenegger, Master student Bouwkunde aan de TU/e, doet onderzoek naar dit thema en heeft hiertoe een enquête uitgezet.
Best Duurzaam wil graag helpen en zo veel mogelijk mensen oproepen om de enquête van Julia in te vullen. Het resultaat van het onderzoek is voor de werkgroep techniek van Best Duurzaam interessant en kan helpen bij de Duurzaam Woon Adviezen. Door deel te nemen helpt u dus ook Best Duurzaam!
Link naar de enquete: https://tueindhoven.limequery.com/537768?lang=nl&ec=bestduurzaam
4-6-2021 | Nieuwsbrief Best Duurzaam editie juni 2021 verschenen
Lees hier alle nieuwtjes https://mailchi.mp/c4d58bf58a93/best-duurzaam-nieuwsbrief-duurzaamheid-in-best-voor-particulieren-en-ondernemers-5125626?e=2a2aa9e489
1-6-2021 | Duurzaam avondje over de warmtetransitie 10 juni 2021 (on-line)
20-5-2021 | Aardgasvrij Best, lees alles op www.pleinbest.nl/aardgasvrij
Bekijk hier het webinar dat speciaal over dit thema op 20 mei jl. georganiseerd werd door de gemeente Best.
https://www.youtube.com/watch?v=dfb6WFvjAYg
5-4-2021 | Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Lees alles over subsidiemogelijkheden voor duurzame maatregelen, de zg. ISDE subsidie. Bart Hoekstra heeft een handige samenvatting gemaakt.
11-3-2021 | Filmjaarverslag Best Duurzaam 2020 verschenen
Op de ALV van Best Duurzaam werd het filmjaarverslag 2020 gepresenteerd: vanwege Corona een zg. ZOOM editie waar enkele van de ruim 60 vrijwilligers van Best Duurzaam vertelden over de activiteiten in 2020.
De aanklikbare pdf vindt u op de homepage.
10-3-2021 : Lokale Energie Monitor 2020 verschenen
Hier Opgewekt monitort al zes jaar lang de lokale energie-initiatieven in Nederland. De Lokale Energie Monitor maakt ze zichtbaar en laat zien wat ze samen bereiken. De Monitor geeft zicht op het aantal energiecoöperaties, hun projecten en activiteiten. En hoe ze in onderlinge samenwerking met elkaar een stevige maatschappelijke beweging vormen.Lokaal actief, met landelijke impact.
Hieronder de link naar de complete rapportage
https://www.hieropgewekt.nl/uploads/inline/Lokale%20Energie%20Monitor%202020_DEF_lr_16-02.pdf
1-3-2021 | Hobbykok in het zonnetje gezet bij De Tuin van Best:
Afgelopen zaterdag werd aan Kristie van Os in De Tuin van Best de 1e prijs overhandigd.
Zij had die gewonnen met haar lekkere en inventieve recepten met savooie kool.
Wil je deze recepten zelf proberen? Klik hier
1-3-2021 | Avondje Energie over warmtepompen.
Op 25 februari hielden we een voorlichtingsavond over Warmtepompen.
Alle informatie over deze info-avond vind je hier:
8-2-2021 | Komt hier een Laadpaal?
De gemeente Best vraagt bewoners om mee te denken over waar laadpalen moeten komen.
Klik hier voor meer info:
8-2-2021 | Duurzame avondjes van Best Duurzaam starten weer
Bijeenkomst donderdag 25 februari 20.00 over Warmtepompen via Zoom. Meer info klik hier
6-2-2021 | Doe mee aan de 50 graden test
1-2-2021 | Dossier Schone lucht op website Best Duurzaam
Er is veel aandacht voor de luchtkwaliteit in Nederland. Is de luchtkwaliteit nu goed of slecht?
Is het beter of slechter dan vroeger en hoe is de luchtkwaliteit ten opzichte van andere landen? Lees alles hierover in het dossier Schone lucht.
20-1-2021 | Gewijzigde statuten Best Duurzaam op de website beschikbaar
Op de pagina over ons, vindt u de gewijzigde statuten van Best Duurzaam https://bestduurzaam.nl/over-ons
15-1-2021 | Kosten verwijderen gasaansluiting tijdelijk verleden tijd per 1 maart 2021
Minister Wiebes stuurt een brief over de kosten die verband houden met het beindigen van de gasaansluiting
Het laten verwijderen van de gasaansluiting in een woning wordt tijdelijk (uiterlijk 1 maart 2021) gratis, heeft minister Eric Wiebes besloten, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.
Afsluitboete Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wil worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van € 700 tot € 800. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.
Schrappen afsluitboete = tijdelijke regeling Minister Wiebes benadrukt dat het om een tijdelijke regeling gaat die uiterlijk 1 maart 2021 in gaat. “Bij het opstellen van de nieuwe Energiewet en daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen zal met het oog op de energietransitie opnieuw worden gekeken naar de verdeling van kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.”
1-1-2021 | Algemene leden vergadering Best Duurzaam op 11 maart aanstaande
Iedereen die lid is van Best Duurzaam mag deelnemen aan de Algemene Leden Vergadering. Leden mogen meepraten en meestemmen over het wel en wee van de coöperatieve vereniging. Het is een unieke kans om Best Duurzaam en vele vrijwilligers die zich inzetten te leren kennen. Wie weet vind je er inspiratie om je (nog) meer in te zetten voor een Duurzaam Best!
Aanmelden kan hier: https://www.bestduurzaam.nl/evenementen/evenement/527-algemene-leden-vergadering-best-duurzaam
11-12-2020 | Verwijdering gasaansluiting binnenkort volledig vergoed
Advies: wacht met afsluiten, vanaf maart geen kosten voor de eindgebruiker!
De kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten worden binnenkort (tijdelijk) volledig vergoed. Dat heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 18-11-2020 in een brief laten weten.
Meer info:
11-12-2020 | Let op: vanaf 1 januari 2021 verandert het energielabel voor woningen en bedrijfspanden
Tot 1 januari 2021 geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een woningeigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand, waarna de Rijksoverheid het label vaststelt. Kosten gemiddeld € 10. Aanvragen via www. www.energielabelvoorwoningen.nl
Een nieuw meer uitgebreid energielabel vervangt vanaf 1 januari 2021 het vereenvoudigd energielabel (VEL). Verwachte kosten € 250,=
Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt bij u langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning.
VEL blijft geldig
Heeft u al een geregistreerd VEL? Dit blijft gewoon 10 jaar geldig.
Meer info:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-na-1-januari-2021-een-energielabel-voor-mijn-woning-of-utiliteitsgebouw
23 november 2020 | Kindercentrum de Kiezel scoort met challege
https://wilmavervoort.nl/best-duurzaam-challenged-basisscholen-in-best/
https://pubblestorage.blob.core.windows.net/d9c7ad83/paper/29c001b8/files/page/5.jpg
18 – 20 november 2020 | Landelijk Evenement Hier Opgewekt (EHO)
Jan Willem, Paul, Ger, Jan en Arjan nemen deel aan het online landelijk evenement Hier opgewekt.
Thema dit jaar: 'Burgerkracht' – het thema van EHO 2020
Met de toewijding van burgers houden we de energietransitie op gang. Zorgen we dat 50% van de wind- en zonneparken op land écht in handen komt van buurtbewoners. Laten we de stem van de mensen horen in de Regionale Energiestrategieën en de wijkaanpak voor aardgasvrije woningen. Op naar een duurzame en betaalbare toekomst voor iedereen in Nederland. Leve de burgerkracht. ❤
10 november 2020 | Vacature bestuurslid Best Duurzaam, met aandachtsgebied HRM
Best Duurzaam is in de gelukkige omstandigheid dat nieuwe vrijwilligers zich spontaan aanmelden en dat doorgaans enthousiast gereageerd wordt op vacatures. Toch is het bestuur van mening dat in de professionaliseringsslag die Best Duurzaam wil maken, meer aandacht voor een zorgvuldige begeleiding in het ‘vacature-proces’ en het ‘on boarding’-proces gewenst is. Om deze processen zorgvuldiger te begeleiden, te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plaats komen te zitten en om te zorgen dat vrijwilligers en de organisatie kunnen groeien, zijn we op zoek naar een bestuurslid, met aandachtsgebied HRM/ begeleiden vrijwilligers.
Kijk bij de knop vacatures voor meer info.
1 november 2020 | 3 groepen Heerbeeck leerlingen maken bedrijfsopdracht voor Best Duurzaam
Komende maanden gaan jongeren aan de slag met duurzame thema’s; begeleiding is in handen van docenten Heerbeeck en experts van Best Duurzaam.
- Opdracht 1 Gezonde snack: ontwikkel een nieuwe snack voor op het Heerbeeck…groen, gezond, duurzaam, en vooral heel erg lekker.
Tijn, Floor, Danique, Isa en Nor gaan hiermee aan de slag (HIC Havo)
Wout, Marit, Kim, Milan en Sofie (Havo regulier) kozen ook deze opdracht
- Opdracht 2 Groenbaan Heivelden: Maak samen met de buurtvereniging Heivelden en de buurtbewoners een groen ontwerp voor de zone naast de busbaan in de Heivelden. Denk hierbij aan: insectenhotel, zwaluwenlijn, kruidenrijk grasland, blotevoetenpad. Kijk ook of je kunt aansluiten bij eventuele (natuur)wandelpaden/routes die er nu al bestaan.
Yindee, Helmi en Anne (Havo regulier) zijn enthousiast over deze opdracht.