Waarom willen we dit?
Onze voedselproductie belast de ecologische grenzen van de aarde. Of het nu gaat om klimaatverandering, biodiversiteitsverlies of de verstoring van natuurlijke kringlopen, onze huidige landbouw en onze eetpatronen dragen er negatief aan bij.
Aan de andere kant hebben wij, als burgers en consumenten, de ombuiging van dit systeem ook zelf in de hand. Door ons dieet aan te passen, door te kiezen voor natuur-inclusieve landbouw, en voor lokaal verbouwd eten, kunnen we onze negatieve footprint verkleinen of zelfs ombuigen in een positieve. De vereniging Best Voedsel wil een bijdrage leveren aan het ombuigen van de voedsel footprint van de inwoners van Best.
Hoe willen we dit doen?
Best Voedsel wil de lokale consument en producent met elkaar te verbinden. Onze eerste stap is het beperken van de fysieke afstand tussen producent en consument. Dit gaan we doen door het inrichten van een Webwinkel een fysieke Buurtmarkt.
De Webwinkel
Via onze webwinkel kun je producten bestellen van lokale leveranciers. Je kunt wekelijks tot woensdag bestellen. Gelijktijdig met bestellen dien je ook te betalen.
De Buurtmarkt
Op zaterdag kun je de bestelde producten bij het afhaalpunt (de buurtmarkt) afhalen. Op dit moment zijn we nog in gesprek met meerdere potentiële afhaalpunten. Zodra we de definitieve locaties weten, maken we dat bekend. De Buurtwinkel wordt bemand door vrijwilligers. Bestellen bij de Webwinkel kun je als je lid wordt van Best Voedsel. Het lidmaatschap kost 10,- Ook wordt van je verwacht dat je zo nu een dan een handje meehelpt. Alleen op die manier kunnen de producten tegen een redelijke prijs aanbieden.
Hoe zijn we hiertoe gekomen?
Uit onderzoek hebben we geconstateerd dat er onder inwoners van Best de behoefte bestaat om meer lokale duurzame producten te kopen. Met als voornaamste randvoorwaarden: betaalbaarheid en gemak.
Via gesprekken met lokale boeren, hebben we geconcludeerd dat boeren (zeker degenen met een eigen boerderijwinkel) graag lokaal meer zouden vermarkten, echter de weg naar de lokale consument niet makkelijk weten te vinden.
Via diverse stappen (ondernemingsplan, bezoeken elders, plannen van aanpak) zijn we gekomen waar we nu staan. Onder de Button Historie lees je hierover meer.