logo-best-duurzaam

Energie Café

Van januari 26, 2017 19:30 tot januari 26, 2017 22:00
Geplaatst door Verhoof
Categorieën: Energiecafe
Hits: 906

Een slimme burger in een slimme stad

Best Duurzaam start het nieuwe jaar energiek met op donderdagavond 26 januari wederom een Energie Café.

Deze avond zal uit twee delen bestaan:

In het eerste deel vertelt Tom Lassing over ‘nul in de groenbak’ en de mogelijkheden van zelf composteren met de bokashi techniek.

Het tweede deel van de avond verwelkomen we Laurens Schwiebert, kartrekker TU/e Smart Cities Project.

De slimme stad komt steeds dichterbij: de TU Eindhoven werkt al aan een slimme wijk (Brainport Smart Village) in Helmond. Laurens Schwiebert komt vertellen over de achtergronden en ambities van dit living Lab. Op welke manier gaat het de levens van mensen veranderen? Is de wijk voor iedereen geschikt?

Schwiebert schetst een beeld van de effecten van nieuwe technologie op de samenleving en op de rol van burgers daarin. De verwachtingen van de slimme stad zijn hooggespannen: de stad wordt duurzamer, schoner en efficiënter. Nieuwe technologie gaat de stad leefbaarder maken. De volgende vragen komen al snel aan de orde:  "Hoe technocratisch worden deze steden? En wat is straks de rol van burgers? Worden zij overgeleverd aan techniek en ICT-bedrijven? Krijgen zij meer of minder invloed op de stad? Hoe zorgen we dat de voordelen van de nieuwe technologie een stevige plaats in de stad krijgen en de nadelen (zoals ‘Big Brother’ en ongelijkheid) zoveel mogelijk worden vermeden? "

Na de inleiding door de heer Schwiebert is er een debat over de kansen en risico’s van de voortschrijdende technieken.