Back to Top

Zwerfafval: ja, ik wil meedenken, meedoen!

Van april 10, 2021 14:54 tot juli 10, 2021 16:54
Categorieƫn: leden
Labels: Informatie

In het bestuur is de vraag aan de orde gekomen of wij wat meer activiteiten zouden kunnen ontplooien op het gebied van zwerfafval. Directe aanleiding zijn de zg. zwerfkapjes in de natuur.

Afval is een onderwerp waar we ons in het verleden mee bezig gehouden hebben en het past binnen de strategie om het thema duurzaamheid breder in te zetten en daarmee ook een breder publiek te interesseren. Naast aandacht voor energie hebben we nu al aandacht voor duurzaam voedsel en duurzame mobiliteit. Ook hebben we een werkgroep groen die zich bezig houdt met een groenere omgeving, en een werkgroep die zich bezig houdt met schone lucht. Meer aandacht voor zwerfafval past dus in onze verbredingsstrategie en past binnen de paraplu van een groene omgeving.

Bovendien kan dit thema leiden tot meer participatie / activering van burgers en sluiten we aan bij de ambitie van de gemeente Best om in 2050 afvalloos energieneutraal te zijn.

Concreet gaat Best Duurzaam ten aanzien van zwerfafval het volgende doen:

  1. - Best Duurzaam  helpt bij de werving van ZAP-pers (zwerfafval pakkers) via de reguliere communicatiekanalen Best Duurzaam.
  2. - Best Duurzaam doet actief mee aan de drie jaarlijkse opschoonacties: Landelijke opschoondag, Avond4Daagse en World clean-up day.
  3. - Best Duurzaam creĆ«ert (vergelijkbaar met het dossier Schone Lucht) een dossier zwerfafval op website Best Duurzaam. Dit dossier bevat o.a. info over de landelijke aanpak, de aanpak in de gemeente Best, het educatief programma en diverse acties die Bestenaren zelf kunnen doen. Hetty Otten en jan Leijtens zijn op dit moment bezig met het samenstellen van het dossier. Wordt vervolgd

Wilt u betrokken worden bij dit thema, meld dan alvast aan via de knop deelnemen: zodra het dossier Zwerfafval klaar is, en de Corona regels worden versoepeld, nemen we contact met u op.