BestDuurzaam logo header

Best Duurzaam projecten en activiteiten

Onderstaande project- en werkgroepen en zijn actief binnen Best Duurzaam. Met meer dan 50 actieve en vrijwillige leden maken wij zo duurzaamheid heel concreet.

Geinteresseerd om deel te nemen of je eigen project te beginnen? Neem contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of benader een van onze project leden rechstreeks.

Projectgroep Duurzaam Lokaal Voedsel

Projectgroep Duurzaam Lokaal Voedsel

De werkgroep lokaal duurzaam voedsel in in 2018 gestart met een onderzoek. naar de mogelijkheid om lokaal duurzaam voedsel. 

 • Wat zijn de mogelijkheden om het voedsel lokaal laagdrempelig te distribueren onder Bestse inwoners?
 • Welke behoeften hebben de bestse inwoners?
 • Wat is haalbaar?

Vanuit deze voorstudies wordt momenteel het initiatief genomen naar een practische implementatie voor een distributie wijze van lokaal geteeld voedsel binnen de gemeenschap van Best.

E-car sharing

E-car sharing

De werkgroep E-car sharing onderzoek de mogelijkheid voor het toepassen van elektrisch autodelen in de gemeente best.

Concreet voert de werkgroep uit:

 • Afwegingskader opstellen (schaalbaarheid, kosten, infrastructuur, financiering etc.)
 • Een marktverkenning: welke e-car sharing concepten zijn er in Nederland.
 • Hoe kan e-car sharing (mogelijk in cooperatie verband) binnen Best worden toegepast.
 • Roadmap voor implementatie

De werkgroep bestaat uit de volgende actieve Leden:

 • Paul Baggen
 • Ger Bakker
 • Joost Beenker
 • Arjan Hup
 • Hein van de Hurk
 • Jan Willem Slijper

Bent u geinteresseerd om eventueel actief bij te dragen? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Groen Klimaatadaptief

Werkgroep Groen Klimaatadaptief

Deze werkgroep bestaat uit ruim 8 leden van zowel Best Duurzaam als IVN Best.

Een groener Best is wat deze werkgroep nastreeft , in de letterlijke zin van het woord. Hoe kunnen we ons stedelijke inrichting meer in harmonie krijgen met de natuur? Denk hierbij bijvoorbeeld aan diversiteit in onze tuinen en perken, of de wijze waarop afwatering van regenwater ook anders kan worden geregeld?

werkgroep groen

Werkgroep Jeugd, educatie en duurzaamheid

Werkgroep Jeugd, educatie en duurzaamheid

Duurzaamheid en educatie, vormen een belangrijke peiler voor bewustzijn onder onze jeugd en daarmee een duurzame toekomst.

Binnen deze werkgroep wordt in samenwerking met de scholengemeenschap in Best, de Jeugdraad. Ook wordt samengewerkt met IVN om kinderen dichter in contact te brengen met de  natuur.

Projectgroep Natuurlijk Bewust

Projectgroep Natuurlijk Bewust

Ook projectgroep natuurlijk bewust probeert duurzaamheid en onze eetwijze met elkaar te verbinden. Dit gebeurt op inspirerende en praktische wijze. In 2018 en 2019 zijn er bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met diverse lokale partners zoals supermarkt Plus en zelfs de Slagers Vakschool.

Duurzame bereiding van eten staat centraal waarbij lage voetafdruk (lokaal voedsel) en vleesloos (vegetarisch) uitgangspunten zijn.

Best Energie

Best Energie

Best Energie is de opgerichte dochter cooperatie van Best Duurzaam. Deze cooperatie is door de leden van Best Duurzaam opgericht met de mogelijkheid om duurzame investeringsprojecten te kunnen ontwikkelen door en voor inwoners uit Best. Deze cooperatie is nauw verweven met Best Duurzaam, maar heeft wel een eigen bestuur en is een aparte juridische organisatie met eigen statuten. Momenteel is Best Energie zeer actief met het realiseren van het eerste collectieve Zonnedak in Best.

Avondje energie

Avondje energie

Avondje energie

Duurzaam avondje: iedere tweede donderdag van de maand in het kantoor van Best Duurzaam, 1e etage Cultuurbank van 20.00 tot ca. 21.30 uur.

Tijdens het maandelijkse ‘Duurzaam avondje’ geeft Best Duurzaam u deskundig en onafhankelijk advies. U krijgt een flink aantal tips & tricks waarmee u meteen aan de slag kunt! Zo kunt u inschatten welke maatregelen noodzakelijk zijn en hoe u dit optimaal kunt gefinancierd. Over de diverse thema's komt ook een dossier op de website waar de informatie terug is te vinden. Uiteraard is er ook ruimte voor uw vragen en kunt u ervaringen uitwisselen met andere aanwezigen.

Mocht u zelf ideeën hebben over een onderwerp: graag! Tips zijn welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alle geplande data en thema's vindt u in de activiteitenkalender van Best Duurzaam op deze website. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de te verwachten drukte.

De avonden zijn ook terug te kijken via het youtube kanaal van Best Duurzaam.

Platform Techniek en het Energieloket

Platform Techniek en het Energieloket

Het platform techniek bestaat uit ca. 10 zeer deskundige personen die zowel in diepgang als in breedte veel kennis hebben over de technische aspecten, haalbaarheid en financiering van duurzaamheid.

De deskundigen binnen dit platform zijn actief in:

 • Geven van Duurzaam wonen adviezen bij particuliere en bedrijfsleden van Best Duurzaam.
 • Het adviseren van de diverse partijen waarmee Best Duurzaam samenwerkt, waaronder: Gemeente Best, Woning cooperatie, diverse lokale banken (in kader van financiering van duurzaamheid).