BestDuurzaam logo header

Afval scheiden in Best

Hetty Otten, is betrokken geweest bij de klankbordgroep ‘afval scheiden’ van de gemeente Best. Vanuit deze expertise heeft Hetty een ‘afvalgids’ gemaakt. Deze geeft inzicht in de manier van afval inzamelen die in Best is geïntroduceerd.afvalscheiden logo

  • De gemeente Best biedt de afvalkalender over de ophaaldagen van de diverse reststromen. Alles is gecombineerd in een flyer en afvalgids.
  • Vanuit Milieu Centraal zijn digitale middelen beschikbaar om wegwijs te worden in afvalverwerking.
  • ‘Slim bezig zijn met grondstoffen’ past in ‘Nederland circulair in 2050; rijksbreed programma circulaire economie. Meer info over dit programma vindt u hier.

Veel gestelde vragen over afvalinzamelen in de gemeente Best

V: De gemeente neemt inzameling van oud papier over, dus de vrijwilligers die zich jaren ingezet hebben voor een goed doel, zijn de klos...

A: Nee, de oud papier inzameling blijft zoals die is, de inzameling wordt nog steeds door vrijwilligers gedaan en de opbrengst gaat nog steeds naar het goede doel. In Heuveleind/Heivelden en Koekoeksbos wordt oud papier trouwens door een commercieel bedrijf opgehaald.

V: Mijn hele huis en tuin komen vol te staan met containers en afvalbakken.

A: Alleen als u nu al uw afval in de grijze kliko gooit. Maar wanneer u nu al de GFT-bak gebruikt voor groenten en fruit, glas naar de glasbak brengt en papier eenmaal per maand aan de straat zet, valt het heel erg mee. Binnenkort komen er op deze plek interviews met mensen die eerlijk vertellen hoeveel of hoe weinig containers en bakken ze hebben

V: Waar laat ik de kattenbakkorrels?

A: Dat is inderdaad een moeilijke vraag. In elk geval nooit in het toilet, al staat dat soms op de verpakking. Als op de verpakking staat dat het composteerbaar is, dan mag het in de etensresten bak of in de tuinafvalbak, u mag zelf kiezen. De meeste kattenbakkorrels zijn niet-composteerbaar en moeten dus bij het restafval.

V: Moet ik nu blikjes en pakken gaan pletten?

A: Alleen als u dat zelf wilt, omdat er anders te weinig ruimte in de PMD kliko is.

V: Mag ik ruimte besparen door plastic bij elkaar te proppen in bv. een boterkuipje?

A: NEE, dan kan het niet meer uitgesorteerd worden in de afvalcentrale. Stop niets in elkaar, pletten mag, maar hoeft niet.