logo-best-duurzaam

Een groene, duurzame leefomgeving voor Best

 

Een groene, duurzame leefomgeving heeft een relatie met:

 • Ecologisch evenwicht 

Hierin spelen groene gebieden een belangrijke rol. Deskundigen tonen jaar op jaar aan dat de wereld op ecologisch gebied enorm verarmt. Dat heeft en zal nog meer gevolgen hebben omdat natuurlijke vijanden wegvallen en daarmee het ecologisch evenwicht verder wordt verstoord. Groene zones hebben een positieve invloed op dit evenwicht. Minder muggen, minder wespen, minder vliegen, meer bijen ...... Ook in het buitengebied zullen houtwallen een positieve invloed hebben op de biodiversiteit. 

 • Opwarming van de aarde

Warmere zomers, zachtere winters, stormen en plensbuien. Groene zones hebben een buffer functie (want het zijn windbrekers en houden water vast) en hebben een verkoelend effect (want blad verdampt water en dat geeft verkoeling) in hete periodes;

 • Geluid en fijnstof

Belangrijke items die een rol spelen in een gezond leefklimaat. Groene zones langs wegen dempen geluid en vangen fijnstof weg. Best ligt tussen wegen in. De leefomgeving zal door vergroening gezonder worden vooral voor de mensen die langs drukke wegen wonen. Het is een prioriteit om langs drukke wegen zoals de Ringweg en A2 te vergroenen. Uiteraard is beperken van de maximale snelheid ook een goede optie.

 • Oog en oor 

Om te onthaasten speelt groen een belangrijke rol, het levert een harmonieuze omgeving en ruimte voor wandelen, picknicken, hond uitlaten ..... Het is toch veel mooier om naar een houtwal te kijken en vogeltjes te horen fluiten dan auto's en motoren te zien en horen jakkeren!

Uiteraard zal de werkgroep de samenwerking zoeken met bestaande overleggen op dit gebied. Belangstellenden kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondartikelen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/12/groen-gazon-van-louter-gras-is-slecht-voor-het-klimaat-a2417685

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/18/door-de-bomen-even-de-stad-niet-zien-a1599956

-https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/21/bomen-moeten-terug-op-het-land-a1610738

https://www.mieras.nl/schrijven/beetje-natuur/

Positieve energie

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!