logo-best-duurzaam

Zonnepark Welschap officieel geopend

Zonnepark Welschap is een zogenoemd postcoderoosproject. Het betekent dat alle omwonenden (binnen een aangrenzend postcodegebied) in het zonnepark kunnen deelnemen. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opende het park: "Wij vinden het belangrijk om goed om te gaan met onze omgeving en ook zichtbaar te zijn. Zonnepark Welschap is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Defensie en omwonenden. Wij stellen ons terrein, vliegbasis Eindhoven, beschikbaar voor energiecoöperaties en de huishoudens profiteren van de opbrengst van hun zonnepanelen."

Meedoen zonder vooraf geld in te leggen

Normaal gesproken investeert een deelnemer in een postcoderoosproject vooraf in een aantal zonnepanelen. Hij krijgt daar een belastingvoordeel op zijn energierekening voor terug. Uniek bij zonnepark Welschap is dat omwonenden ook kunnen deelnemen zonder vooraf geld in te leggen. Zij ontvangen hetzelfde belastingvoordeel, maar hierop wordt een bijdrage ingehouden. Van die bijdrage wordt de rente en afschrijving van de panelen betaald. Zo kan echt iedereen meedoen.

Een schoolvoorbeeld

Greenchoice is partner in het project. Samen met Triodos Bank maakt de groene energieleverancier de deelname zonder inleg vooraf mogelijk. Evert den Boer, algemeen directeur: “Wij willen dat echt iedereen in Nederland kan meedoen aan de overgang naar duurzame energie. Dat geldt dus ook voor huishoudens die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, of er zelf niet in kunnen investeren. Zonnepark Welschap is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van hoe het hoort.” 

Verder ondersteunt Greenchoice de coöperatie Zonnepark Welschap bij het uitvoeren van het project en neemt de groene energieleverancier de geproduceerde zonnestroom af. Ook zorgt Greenchoice voor een continue geldstroom naar de coöperatie; voor iedere klant die de coöperatie aanbrengt, krijgt het een vergoeding.

Zonnepark Welschap is ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen Vliegbasis Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Coöperatie Zonnepark Welschap U.A., een initiatief gedragen door vijf lokale energiecoöperaties en ‑verenigingen: 040energie, Best Duurzaam, KempenEnergie, O3energie en Veldhoven Duurzaam.

 

Positieve energie

 • Het slimme van Best Duurzaam

  Geen plek voor zonnepanelen op het dak? Je bent niet de enige. En dat is het slimme van onze energiecoöperatie. Wij geven besparingsadvies, zodat je zonder eigen zonnepanelen toch duurzaam bezig bent. Leuk om te weten dat wij mede Zonneveld Welschap hebben opgericht en nu ons eigen zonnedak project ontwikkelen voor onze leden.

 • Zo doen we dat

  Vanuit onze energiecoöperatie geven vakkundige vrijwilligers besparingsadvies aan inwoners van Best. En dat levert ook wat op. Niet voor de energiegiganten, maar voor onszelf. Om jouw bewust zijn over energieverbruik te verhogen en de energierekening bij jou thuis te verlagen. Zo geven wij het Duurzaam Wonen Advies, organiseren wij Wijkbijeenkomsten en Energie Cafés, bieden wij Zonnepaneel advies, Warmtescans aan en veel meer. Kijk naar onze projecten met duurzame impact. Zo stimuleren we de lokale economie en maken we de buurt een stuk groener.

 • Doe ook mee

  Naast energiecoöperaties bestaat de positieve energiebeweging ook uit andere initiatieven zoals Herenboeren en IVN Best: neem je eigen boer in dienst en beleef de natuur. Je kunt op veel manieren meedoen. Kies voor lokale groene stroom, word lid van onze coöperatie of begin zelf een (energie)project. Wil je meer weten over Best Duurzaam? Bekijk onze website en neem contact met ons op. Ben je benieuwd naar de andere energie-initiatieven in Nederland? Hier vind je een overzicht van alle lokale deelnemers van de positieve energiebeweging. Sluit je aan bij de positieve energiebeweging!

 • Sluit je aan bij de positieve energiebeweging

  Er groeit een nieuwe beweging in Nederland, van mensen die net als jij geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij zijn een lokale energiecoöperatie in Best en geven actief vorm aan deze beweging. Wij nemen het heft in eigen handen en dragen met onze energie(bewustwordings)projecten bij aan een toekomstbestendige wereld.